Design Workshop: A home with a view

North Beach, Perth
  • The Friedmans, clockwise from left: Emma, Luca, Kim and Jess.
  • The block of land that the Friedman's will be building on.
  • A sketch of the proposed design by Gerard and Patrick.

Emma and Kim Friedman have built a sustainable house in their hometown of North Beach Perth, once before, but were met with strong “resistance to anything against the norm”. They are now trying again with renewed enthusiasm and commitment, this time on their neighbouring block.

Architects Gerard Siero and Patrick Irwin offer an alternative perspective with their sustainable house design.

A century or so back North Beach was a distant stretch of dunes and surf, and when the Friedmans first moved there in 1997, the surf-shack aesthetic could still be found. Soon after they moved to New Caledonia, from where they managed their first North Beach build (the home in which they still live). Emma and Kim sought to break the mould and build sustainably, but their efforts were limited by a clear resistance to this approach. In one instance, they were advised that air-conditioning would need to be installed to make any resale possible.

Despite this experience they have retained their excitement for the design process and the challenge to build more sustainably. They are also partly motivated by an instinct to preserve the area they live in. “We don’t want somebody else to build an ugly concrete monstrosity next to our current house,” Emma says. “We want to complement the local architecture and build sympathetically to the atmosphere in North Beach.”

The brief

  • Design a sustainable house appropriate to the area of North Beach, Perth.
  • The house must support the family’s lifestyle — a love for the outdoors and socialising.
  • The garage should be designed as a ‘man cave’ — a fun place for hanging out with family and neighbours.
  • The house must be functional and relate well to the outside; it should support Perth’s alfresco lifestyle.
  • The garden must integrate with the house and help provide a good microclimate around the house.

Gerard and Patrick’s Design Response

Designing for the West

Coastal Perth generally has hot dry summers and cool wet winters, although recently, winter rain has decreased and summers are becoming hotter and dryer. Passive solar warming is important because people in Perth tend to spend more energy staying warm in winter than keeping cool in summer.

A tailored approach

From our perspective, the previous plans had some design flaws. Floor areas were too large for Emma and Kim’s budget, and consideration of solar passive principles seemed limited. We chose to start from scratch and redesign this house with a similar number of living spaces but as a split-level.

Most, if not all the points that Emma and Kim have raised in their brief resonate with the basic principles of good design. To these we add solar orientation, good levels of cross-ventilation and materiality. We suggest the house could better suit the site — as it falls to the north, the floor plan could also drop, accommodated with a split-level east-to-west. This means there is no more than eight steps from one floor to the next, while maintaining a minimum three metre floor-to-floor height and an almost double-height volume over the main living areas.

Passive design

Our design allows for passive solar access to all major living spaces, through orientation, strategic openings and glazing, eaves, shades and landscaping. We have provided more useable, clear outdoor space with good solar access.

Large shaded windows on the front and rear of the house improve cross-ventilation and provide natural light. North-facing windows to the back parts have been provided both to the man cave/garage, with its own patio/courtyard, and, importantly, to the living room and to three of the four bedrooms (three beds and one guest/office). In addition, some east-facing, high windows will help to exhaust hot air in summer while allowing morning light to most rooms.

We have employed the principle of ‘light on two sides of every room’ to enhance and balance the natural light in habitable rooms, provide outlook and reduce the need for artificial light.

A door closes the stairwell rising from the garage from the living areas. This helps to reduce the volume to be heated or cooled. We have suggested concentrated circulation spaces, saving space for useful functional areas, and an airlock at the entry to help protect the indoor climate.

Due to the narrow site, the house has to stretch to the back, somewhat limiting northern exposure. Where we could not achieve direct northern light, we opened up to the east, with alfresco areas all accessed from north or east. The whole family garden, wrapping to the north and east, is shaded by deciduous trees, with subtle separation into outside rooms, with sunny, sun-facing garden beds for herbs and veggies.

The massing and site distribution of our design has improved solar access and cross-ventilation. The roof forms open to winter sun and work with wind pressure differentials to enhance airflow over and through the building for natural cooling in summer. The insulated panel roofs with wide eaves manage summer solar sun from equinox to equinox.

The house shape also shelters the garden from the strong coastal summer evening winds and the intense afternoon sun to benefit indoor/outdoor living, while harvesting those same winds for crossventilation to dissipate summer heat gain in the evenings.

Our design makes use of a polished concrete floor, which taps into the stable temperatures of the ground to help level out indoor temperatures throughout the year.

Read Gerard and Patrick’s full design and view their alternative plans in Sanctuary 28

Architect Gerard Siero brings 41 years of study, passion, vision and experience to a holistic, creative, practical and personal approach to architecture, landscape and environments. A volunteer, musician, sci-fi fan and futurist, Gerard is a doctoral scholar in Ecological Urbanism and Architecture at the AUDRC at UWA and a member of the Australian Institute of Architects. 
www.gerardsiero.com
Patrick Irwin is a member of the Australian Institute of Architects and is widely experienced in heritage and sustainability projects, both new and retrofit. His works include: residential, offices, apartments, transport hubs, performance spaces, education and community facilities and hotels. Pat enjoys collaborating with Gerard and is an avid kayaker and accomplished musician.
www.patrickirwinarchitect.com

Would you like your house plans Design Workshopped? Send us an email at sanctuary@ata.org.au with the subject line ‘Design Workshop’and a brief summary and plans of your project.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Would you like your house plans Design Workshopped? Send us an email with a brief summary and plans of your project.

Cover of Issue 28
You can read more about Design Workshop: A home with a view in Issue 28 of Sanctuary magazine.

Buy it now at our webshop!

Sanctuary: modern green homes is Australia’s premier magazine dedicated to sustainable home design. More...

Subscribe to our newsletter

Credits

Details

Project

New build

Location

North Beach, Perth

Designer

Scott Blackman, Blend Designs

Land size

450 sqm

Proposed house size

360 sqm

Budget

$400,000 approx.