Style and sustainability

Issue 38 Words: Kulja Coulston Photography: Matthew Mallett
Glen Iris, Victoria

Part of our Greener Kitchens & Bathrooms special, this kitchen is the centrepiece of a carefully considered renovation.

What a difference an extension can make to a home. The centrepiece of this renovation of a 1934 suburban house is a new kitchen and dining/living area that has brought it to life.

The extension, set back two metres from the original house and immersed in the surrounding garden, is a light-filled living space separated from the private space of the old home. Old and new are linked through a glass corridor.

Face cupboards in the kitchen have FSC-certified Tasmanian oak timber veneer sealed with natural oil free from VOCs, while the benchtops are oyster Caesarstone. The glass splashback hides a handy glass and spice cupboard.

Efficient electric appliances are used throughout in the kitchen, including a V-ZUG induction cooktop and Miele dishwasher. A highly efficient Stiebel Eltron heat pump supplies the hot water.

Sustainable features

Appliances
– V-ZUG induction cooktop and oven
– ZIP Elite square design tap with sub micron and sediment filters
– Tap Luz kitchen mixer Armando Vicario
– Fully integrated Electrolux fridge and separate freezer
– Qasair rangehood
– Miele dishwasher: energy rating 3.5, WELS water rating 4.5 stars
– Stiebel Eltron heat pump hot water system.

Paints and finishes
– Allergy-free brief for materials and finishes
– All timber flooring and veneer cupboards were sealed with VOC-free WOCA natural oil.

Materials
– Oyster Caesarstone benchtops
– Glass splashback
– Mix of recycled and Tasmanian oak timber flooring and panels for the ceiling was laid in the old and new extension from Britton Timbers, FSC-certified
– Tasmanian Oak Timber veneer on cupboard faces purchased form Timberwood Panels, FSC certified.

Lighting
– All lights are LEDs.

Other features
– Lowered section of the kitchen bench makes the preparation area accessible for children and wheelchair users
– Extension was set back from the original house by about 2 metres to create a garden where more light can penetrate and where residents can gain more enjoyment of the outdoors
– Graf Platin tank of 5000 litres installed underneath the grass in the backyard to collect rainwater for flushing toilets and watering the garden
– The whole house is insulated, with roofs reaching over R5
– Double glazing installed with low-e glass on the external layer and gap filled with argon gas to improve thermal performance
– All openings have blinds to reduce further summer heat gain and winter heat loss.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter
Cover of Issue 38
You can read more about Style and sustainability in Issue 38 of Sanctuary magazine.

Buy it now at our webshop!

Sanctuary: modern green homes is Australia’s premier magazine dedicated to sustainable home design. More...

Subscribe to our newsletter

Credits

DESIGN
Nadine Samaha of Level Architekture Konstrukt

View houses by state