City greening

Issue 34 Words: Emma Scragg Photography: Kate Mathieson
Highgate Hill, Queensland
  • The 90-square-metre extensive green roof is heavily planted and provides significant thermal insulation to the living spaces below, as well as controlled and filtered rainwater run-off, which they hope soon to be connected to their rainwater storage.
  • Not only does the upper level master bedroom have an enviable morning outlook across the colourful green roof, a clerestory moonlight offers a nightly vista of the stars.
  • To minimise predictable materials like plasterboard, Lisa and Mark sought a very different finish to the ceiling of the living spaces and came up with an ingenious solution of artist canvas stretched on timber frames with the fabric reversed, showing the unprimed linen.
  • The house sits amidst its garden, a contrast to the elevated Queenslanders disconnected from theirs. Lisa and Mark’s approach was “not to build bigger than necessary.”
  • External finishes respond to the fabric of existing neighbours of weatherboard timber and corrugated iron.
  • Louvre windows throughout and a cleverly detailed front door, which allows the house to be left open securely at all times, provide great cross-ventilation and airflow to this Brisbane house. The home stays naturally cool, with no need for active cooling.

The site of a former Greek community garden inspired an outward-looking approach for Mark and Lisa’s Brisbane house design, securing its food growing legacy and plentiful green space around and above their new home.

Vacant, quiet lots in inner urban areas are rare, but architects Lisa and Mark stumbled across one on a morning walk. As keen gardeners, they saw added appeal in the block’s previous life as a community food garden tended by its former neighbour, George. It was once so productive that his crops supplied not only his own household, but neighbours, friends and even local Greek restaurants.

When Lisa and Mark bought the block, the once fruitful plots had given way to weeds following George’s passing a few years earlier. The couple set about restoring the garden’s cultural value, and using it as inspiration for their joint design.

Their new house sits back from the north boundary to optimise winter sun and preserve the original raised garden bed, which supports herbs originating from its first crop. A compact design was needed for the narrow block, which suited Lisa and Mark’s philosophy “not to build larger than necessary.” Movable screens, generous ceiling heights, wide openings to the outdoors and a large deck make the spaces feel more generous and let the home expand for visitors.

A slightly elevated boardwalk leads to the house, allowing a direct connection with nature that continues throughout. Stepping down the slope along the narrow block, the internal spaces hover just above to “maximise interaction with the food garden”, explains Lisa. The cantilevered pathway protects the garden from footprints, it also allows plants to grow underneath in wetter times, and for better stormwater flow.

As the block had never been built on, Mark says they felt a strong need to “replace the amount of garden we were going to displace, by putting it back on the roof”. The original design was a single-level pavilion with a simple green roof over its entirety, but planning permission required something more in keeping with the neighbouring roof forms. After initial frustration, they saw it as an opportunity. “We were not going to get the full benefit of the green roof by just having an access hatch to it,” says Mark, “so, we thought why not sit a bedroom up there as part of our every day?”

In another example of clever sustainable design integration, a 20,000 litre rainwater tank forms the floor of the living room, with its exposed polished concrete top decorated with quartz collected on site. Built from blockwork rather than precast, to avoid damaging the nut trees with the use of a crane, the tank also provides a retaining wall to the workshop below, thermal mass to stabilise internal temperatures and an aesthetic separation between the ply floors of private spaces and the timber-floored living areas.

Lisa and Mark didn’t see the need for ceiling fans in a naturally ventilated house; with significant banks of louvre windows on all elevations, even after record-breaking summers, they’ve not regretted their decision. The upper bedroom and ensuite act as a thermal chimney and draw in pre-cooled air over vegetation through low- level louvres downstairs. Security screens to accessible windows, insect screens elsewhere and a cleverly detailed front door enable the house to be left open securely at all times.

While this is a seriously sustainable home, Lisa and Mark included some playfulness – “little pockets of interest for kids and adults that you don’t notice straight away”, says Lisa. “There’s a small common thread of red, yellow and blue coming through the house – timber screens, leadlight windows, joinery, tiling details, [fibre cement] panels at the front and the window on the north, where it splays out”.

To optimise quality and aesthetics for their budget, Lisa and Mark procured the majority of materials themselves (many repurposed), dressed rough-sawn timber, painted internally and externally, prepared recycled doors and made the entry door handles, gabion walls, the pergola, garden screens and workshop storage themselves. They also landscaped, propagated plants for and assembled the green roof. Stained plywood floors for bedrooms was affordable and attractive. Timber used was feature-grade – much more economical than higher grades – while a tree felled on the family property will be reborn as purpose-built furniture once it has dried.

With a palette of natural, carefully sourced materials which reflect their lifestyle and nature, Lisa and Mark describe living in their new house as comfortable and calming. Their nurturing of the outdoor space throughout the process has paid off too, with their growing family (they are expecting a baby in February) and the community set to benefit from its food-producing legacy.

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter
Cover of Issue 34
You can read more about City greening in Issue 34 of Sanctuary magazine.

Buy it now at our webshop!

Sanctuary: modern green homes is Australia’s premier magazine dedicated to sustainable home design. More...

Subscribe to our newsletter

Credits

DESIGN
Lisa Marie Daunt & Mark Joseph Hogan (architects, painters, landscapers and owners)

STRUCTURAL ENGINEER
Bligh Tanner

BUILDER
Greg Thornton Constructions (supported by local tradesmen)

PROJECT TYPE
New buikd

PROJECT LOCATION
Highgate Hill, Queensland

COST
$830,000
(excl. land costs, architects fees and labour by owner)

SIZE
Land 365.45 sqm
House 147 sqm, excl. decks
Green roof 90 sqm

View houses by state