Beyond brilliant

Issue 36 Words: Anna Cumming Photography: Peter Bennetts
Northcote, Victoria
  • The rear deck and the cladding on the back of the house are made from locally sourced silvertop ash, radially sawn for less wastage. Seven thousand litres of rainwater storage has been shoehorned into the small back garden.
  • The central void allows for solar access deep into the living space, excellent ventilation pathways, and a sense of connection between occupants. Tim and Karen’s dedication to sustainability saw them reuse their eight-year-old kitchen, with a few minor tweaks.
  • Planter boxes, louvres and folding glazed doors all help soften the distinction between inside and outside, letting the family connect with their surroundings. ‘Haiku’ bamboo ceiling fans from Big Ass Fans help keep the home cool.
  • A roof deck sets the extension back from the pitched roof of the retained front part of the house, and admits sunlight deep into the narrow home. Automated exterior blinds and cellular blinds inside regulate solar gain in summer and heat loss in winter.
  • The open design of the staircase lets it function as a light well. Built-in storage is tucked neatly under the stairs.
  • The studio space upstairs is deliberately flexible in its uses. The table Tim uses as his workstation is also multi-purpose; crafted from recycled timber by local designer Ben Watts, it has folding legs and is lightweight enough to carry out onto the deck or downstairs.
  • With solar access from the east blocked by the neighbouring house, the designer opted instead for a large west window above the void to provide more natural light to the kitchen and living area. It’s fitted with both internal and external blinds to mitigate unwanted heat gain in summer.

A narrow, dark, cold Northcote terrace gets a light, bright rethink, connecting it to the world beyond and allowing a young family to stay in their close-knit community.

It’s a dull grey late autumn morning in Melbourne, but at Tim and Karen’s dining table it’s quite bright enough to work without switching on the lights – remarkable, considering that it’s downstairs at the south end of their very narrow ‘train carriage’ Northcote home. On a block that’s only 5.9 metres wide, facing the street to the north and adjoining a double-height neighbour to the east, the renovation of their 1920s weatherboard cottage into a light-filled, thermally comfortable and flexible living space was not straightforward, but they have achieved it in spades.

“The old place kept the rain out, but didn’t feel comfortable to be in,” Tim says. “It didn’t breathe, and it was so dark and cold.” They also needed more space to accommodate their growing son and Tim’s home-based business. The couple considered selling and buying somewhere bigger but strong ties to their local community, and a great location that allows them to live without a car, convinced them to stay and renovate instead.

They found architect Ben Callery through a mutual friend, and engaged him to deliver them “flexibility, light and air.” Ben’s design retains the original home’s two front rooms, as dictated by the street’s heritage overlay; behind, the rest of the house was demolished and replaced with a clean-lined, boxy two-storey extension. When adding to a heritage home, “I think it’s important to make the new clearly different from the old,” says Ben. Downstairs, there’s a new bathroom and laundry, a multi-purpose room opening to the hallway with double sliding doors, and an open plan kitchen, dining and living room that occupies the full width of the block.

Ben settled on a central void in the new rear section of the house as “the only way of getting sun into the rooms below. Then the next question was how do we arrange the spaces around it to achieve their uses?” Upstairs, a new main bedroom sits to the south; laminated sliding glass helps isolate it from the living space while letting light in. Across the void, a flexible studio space currently used as Tim’s office opens onto a secluded roof deck. Tucked behind the pitched roof of the front rooms, the deck sets the upper level back further from the street, helping satisfy the heritage requirements and allowing northern sun to penetrate through the studio and deep into the house.

The designer is particularly pleased with the roof deck, which offers a view of the rooftops of Rucker’s Hill and yet is hidden from the street. “Early on in the project while I was puzzling about how to get sun in over the top of the front rooms, I got up on the roof and was surprised to see how much the house engaged with the world beyond from up there – it’s why I call it the Beyond House.”

Banks of louvre windows, folding glazed doors to the roof deck and out to the back garden, and the void with its visually permeable balustrades also help Tim and Karen and their son to connect with the environment beyond their home – the sun, breezes, sky and trees. Planter boxes integrated into the upstairs floor around the void bring a hint of the outside in.

A huge west window upstairs above the void helps flood the extension with light. To cope with the unwanted heat load in the hotter months, Ben fitted automated external metal louvre blinds to both north and west windows. “We put big money into them, but without them the west window in particular would be a big problem.” Tim says the blinds work well. “Up to about 30 degrees it’s fine having the external blinds down and fans going; over 30 degrees the blinds start radiating heat in and we need to use the internal blinds too.” He points out that being able to control the blinds remotely via a smart phone app – for example, to regulate temperature before they get home – is very handy.

The finished house is a pleasure to be in. The design constraints of the narrow block and heritage parameters “demanded a really creative solution,” says Ben. “To make it work you have to have a client who’s open minded.” For example, due to its associated structural elements and glazing, the void “cost more for less floor space” than a standard double-storey space would have required. According to Karen and Tim, it was worth it. “Apart from the extra comfort of the air temperature and quality, it’s the natural light that is amazing. We can go from dawn to dusk without needing to switch on a light.”

ShareShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter
Cover of Issue 36
You can read more about Beyond brilliant in Issue 36 of Sanctuary magazine.

Buy it now at our webshop!

Sanctuary: modern green homes is Australia’s premier magazine dedicated to sustainable home design. More...

Subscribe to our newsletter

Credits

Designer
Ben Callery Architects

Builder
Truewood Constructions

Project type
Renovation

Cost
$540,000

Size
Land 236 sqm;
House 180 sqm;
Roof deck 18 sqm

Building star rating
6.7 Stars

View houses by state